Wij maakten in april 2018 een rondreis in en rond Amsterdam om een aantal culturele hoogtepunten te bezoeken.

Een daarvan was de bijzondere industriële verfmolen De Kat aan de Zaanse Schans. Deze molen is specifiek ingericht om verfpigmenten met behulp van windenergie te kunnen fijnmalen en geldt momenteel als uniek in de wereld. En al in de 17e eeuw actief als leverancier van de meest bekende Hollandse Meesters (Rembrandt, Vermeer, etc,)

De molenaar, Piet Kempenaar, leidde ons rond in het speciale lab en vertelde over een aantal bijzonderheden omtrent olieverf.

Het enthousiasme van ons leidde er toe dat Ad besloot dit industriële erfgoed op schilderdoek vast te leggen in een vierdelige serie.

Vanaf 29 september 2019 is er een expositie van de schilderijen van het interieur van Molen de Kat aan de Zaanse Schans. De einddatum is nu vastgesteld op 30 juni 2020. Voor deze speciale gelegenheid is een flyer uitgebracht.

Wij hebben inmiddels deelgenomen aan de een-daagse workshop die in de molen wordt gegeven.

Inmiddels is de expositie na de pandemie opnieuw geopend, maar nu zonder een vastgestelde eindtijd. Wat betekent dat deze expositie voor onbepaalde tijd te zien is tot tegenbericht op onze site.

Ook heden ten dage is de molen als leverancier van verfpigmenten regelmatig in het nieuws in bekende tv programmaseries als ‘Het geheim van de Meester’ en ‘Project Rembrandt’.

Maak kennis met de Molen. Klik hier voor een bezoek aan de website van deze molen.

Molen de kat Zaanse Schans